Primi moje saučešće – kako izjaviti saučešće?

Smrt je sama po sebi veoma izvesna stvar i činjenica, i mnogi je nazivaju „zatvaranjem životnog kruga“, ali ipak sa gubitkom onih koje vole, teško se svi i mogu pomiriti, i malo je reči i malo je poruka koje im mogu olakšati bol i vratiti im osmeh na lice dok sve samo od sebe ne prođe i dok im „duše ne izleči vreme“.

Ipak, u našem folkloru postoji običaj da se onima koji su pretrpeli smrt bliske i drage osobe, često i upute poruke za primi moje saučešće, sa namerom da se njihova patnja olakša i da se sa nekim i “podeli”, i da oni shvate da imaju na koga da se oslone i da će im i tuga biti lekše podnošljiva ako je nekome povere i ako se na “nečijem ramenu isplaču”.

Ideje za izjavu saučešća pogledajte u nastavku.

Ako nekome želite da uputite klasične i kratke/duže poruke za primi moje saučešće

Najčešće se onima kojima je preminuo neko blizak i drag, upućuju utešne reči uz obavezno – primi moje saučešće ili saučestvujem u tvome bolu, ali je zavisno od toga koliko ste i sami vi poznavali osobu koja je umrla, poželjno da za nju kažete “neku lepu reč” i da je se na taj način setite, te i da se dostojanstveno od nje i oprostite.

U nastavku teksta će biti navedene neke od najčešćih poruka za primi moje saučešće, a koje su klasične i univerzalne, i koje su za takve prilike nekako i najprimerenije i najbolje, te se obično ili kazuju lično i/ili se u to ime pošalje telegram saučešća ako ste vi daleko, i ne možete da dođete na obred sahrane..

Molim vas da primite moje iskreno i najdublje saučešće zbog gubitka vaše najdraže osobe.
Neka počiva u miru, i uvek ćemo se sećati lepih i mudrih reči i dobrih dela koje je činio/la.

Teško je shvatiti da si otišao tako rano, prijatelju, kada si nam bio najpotrebniji i kada smo se u tebe najviše nadali, da ćeš nam i dalje biti oslonac i podrška.
Primate moje iskreno saučešće, istrajte kao porodica i pamtite kao velikog čoveka moga druga a vašeg oca, brata, i muža.

Kažu da je neko živ dok je u tuđim srcima, dok mu se pominje ime id ok se ne zaborave njegova velika dela.
Ti si za nas uvek posebna i najdraža, i nikada te nećemo zaboraviti, nadam se da si pronašla ono lepše i bolje mesto, o kome si stalno maštala i o kome si pričala.
Neka joj je laka zemlja, moje iskreno saučešće i delim vašu bol i tugu zbog ovog neizmernog gubitka, koji nas je dve zatekao nespremne, ali moramo ostati snažni.

Plači mila moja sestro, isplači se jer su suze lek za tugu, i onaj koji nas je napustio sada zauvek, zaslužio je da ga ispratimo dostojanstveno, ali ne bi voleo da patimo predugo, jer je i sam živeo srećan i lep život, i nije mu bilo žao kada je otišao.
Samo je promenio svoje mesto stanovanja, i njegova je duša pronašla potreban mir.

Primi moje saučešće i neka te sećanja ne bole, nego neka ti donesu olakšanje i lepe uspomene na trenutke koje si provela sa onim koji je sada od tebe daleko, na “onom svetu”.
Ja sam tu da ti pružim utehu i podršku, da ti pomognem da se tvoj nezaborav pretvori u neke one i srećne daleke trenutke, koji treba da u tebi žive iako je tvoja bol danas najveća na svetu.

Znam da nema reči kojima mogu da olakšam danas tvoju tugu i patnju, pa neću to ni pokušavati, već ću ti samo ponuditi rame za plakanje, ruku da se osloniš i svoju pažnju kada poželiš da o njoj govoriš, te i da je se na najlepši način uvek sa osmehom na licu prisetiš.
Moje iskreno saučešće, delim tvoju tugu i bol, i ne zaboravi da čovek živi u našim srcima, iako ode telom, njegova duša ostaje kao anđeo da nas čuva i da nad nama večno bdi.

Bio si dostojanstven i pravi gospodin u svemu, pa čak i kada si odlazio, pa čak i kada te bolest pobedila, prihvatio si svesno svoj poraz i nisi bio kukavica i slabić, otišao si nasmejan.
Moje iskreno saučešće porodici, delim iskreno svu vašu bol, i neka mu je laka zemlja i večna slava i hvala na svemu što je za nas učinio.

Obećao si da ćemo se opet videti i čuti, najdraži moj, ali sam ja zakasnila, požurio si da odeš na ono drugo mesto, gde nema patnje i bola, gde sve jasnije vidiš i gde te čekaju oni koji te vole i koji su pre tebe morali da odu.
Poslednji pozdrav od mene, ostaju mi uspomene koje ću uvek da nosim u srcu, da te se sećam i sa suzama i sa osmehom u isto vreme, ali nikada te neću zaboraviti.

Kada dođe moje vreme, znam da ćemo se opet sresti, a do tada ću da te se sećam svakoga dana i da te pominjem ljudima, da znaš da iz moga srca nikada meće nestati ljubav koju sam, osećala, i da nikada neću da zaboravim svaku tvoju toplu i mudru reč, niti onaj osmeh koji bi ti ozario lice kada bi me video ili kada bi mi čuo glas.

Ne znam kako da zaboravim sve dobro koje si za mene učinio, i sve što si mi uvek opraštao, kao i koliko si se borio da mi kažeš da je vreme da pođeš, ali ja ti nisam verovala.
Po tvojoj želji uvek će na tvom mestu počinka, biti tvoj omiljeni cvet, zaliven mojim suzama, ali i lepim sećanjima sačuvan od mraza i od suše, za mir i spokoj tvoje duše ću se uvek moliti.

Neka ti je večna slava i na svemu ti hvala, oprosti mi za sve pogreške i čuvaj me i sa tog drugog mesta, na kome sam sigurna da si srećniji, da ti nije nikada hladno, da si zdrav i dobro, da si moj anđeo i moje svetlo koje će mi pokazati put.
Volim te i želim ti lake nebeske puteve, otišao si bez reči, ali bio si mudar i kada si ćutao, i ja ću danas da ćutim i da u sebi jecam i plačem, jer mi nedostaješ, ali znam de ne bi nikada voleo da ti vidiš moje suze.

Ako nekome želite da uputite poruke za primi moje saučešće u stihu ili nekim lepim citatom

Mada nešto ređe nego obično, saučešće se može izjaviti i u formi stiha, te ili u nekom poznatom citatu, ali koji ne treba da bude preteran i pretenciozan, pa mora da je jednostavan i emotivan, jer osobi koja je prtrpela gubitak, svakako nije do toga da analizira i tumači neka prenesena značenja stihova i/ili mudrosti na dan kada joj je najteže.

“Smrt je tiha i nečujna, ali je neminovna i stvarna, ona dolazi i uzima ono što je nama najvažnije,
Bez pitanja i bez dozvole ona sa sobom vodi i one slabe i one najsnažnije, i bogate i siromahe.”
Moje iskreno saučešće zbog vašeg gubitka, pamtimo ga po dobru jer će tako u nama zauvek da živi njegovo lice, i da kuca u nama njegovo dobro i plemenito srce.

“Laku noć, tamo gde si možda cvetalo je, ti bar znaš kada imaš sve a premalo je (…)”
Treba ceniti one sitnice koje čine život takvim kakav jeste, jer kada se ode i kada se sve završi, ostaju gorka sećanja što nekome nismo posvetili makar malo više vremena, ili makar još jedno “zrno ljubavi, nežnosti i pažnje.”

“Kada je život pitao smrt – zašto mene ljudi vole, a tebe mrze i tebe se plaše,
Smrt je odgovorila – zato jer si ti samo jedna predivna i prolazna iluzija i laž,
A ja sam bolna i naizbežna istina, koju na kraju puta svako sazna, i koja traje zauvek.”
Moje iskreno saučešće, znam da je naš najmiliji sada na boljem mestu, u večnosti mira i tišine, gde nema briga i nema patnje, gde je srećan i bezbrižan, i odakle nas sve čuva kao i kada je živeo.

Sponzorisano:

Loading...
loading...